Servoställdon Tritex – nu med Ethernet/IP

Exlars servoställdon Tritex II är en kompakt totallösning för servostyrda rörelser. Den inverterade planetrullskruven är integrerad med en högpresterande servomotor och baktill sitter driv- och styrelektronik. Matning sker direkt från nätet med 100-240VAC.

Det som är nytt för i år är att Exlar implementerat möjlighet att styra via Ethernet/IP. Försäkran om överensstämmelse från ODVA säkerställer problemfri integration med alla styrsystem och PLC som stöder Ethernet/IP.

Ställdonen kan användas överallt där man behöver en servostyrd elektromekanisk rörelse. Ofta där man tidigare använt hydraulik eller pneumatik, exempelvis för pressning, klämning, dosering eller styrning av ventiler. Den integrerade elektroniken gör Tritex II extra lämplig för ombyggnader eller uppgraderingar där det är svårt att montera en separat servoförstärkare.

Det finns två storlekar, flänsmått 90mm och 115mm. De linjära typerna finns med olika slaglängder och olika stigning på planetrullskruven, stor stigning med hastigheter upp till 635mm per sekund och fin stigning med kortvarig linjär kraft upp till 32,8kN, över 3 ton!

De roterande varianterna finns utan växel med upp till 23Nm toppmoment, eller med integrerad planetväxel upp till 530Nm. Man kan också kombinera de roterande typerna med odrivna linjära ställdon för krafter upp till 200kN (>20 ton) eller med ytterligare roterande nedväxling och på så vis uppnå vridmoment på tusentals newtonmeter.

Som standard sker återföringen av positionen med högupplösande analoga hallelement, men det finns också inbyggd absolutlägesgivare som tillval. Detta eliminerar behov av hemlägessökning och ändlägesgivare – direkt vid uppstart vet elektroniken exakt position.